Новая икра из баклажанов, которую я придумала, хорошо подходит для разных блюд, например, к мясу, к рыбным котлетам, ее можно подавать на стол вместе с кашей. Она низкокалорийная, в 100 г – всего девяносто калорий. В то же время икра очень питательная, она содержит разные необходимые нам микроэлементы: кальций, медь, калий, фосфор, железо и много других. Витамины при готовке, к сожалению, разрушаются, но их недостаток можно компенсировать свежими соками. Например, когда я измельчаю морковь, свеклу и яблоко для приготовления икры, то выжимаю из них свежий сок и сразу же употребляю в пищу.

Ингредиенты

• два баклажана;
• две картошки;
• одна крупная морковь;
• один желтый сладкий перец;
• масло подсолнечное «Слобода» нерафинированное;
• шесть помидоров типа «сливки»;
• одно сладкое яблоко;
• одна небольшая свекла.

Из этого количества продуктов получается одна литровая банка готовой икры.

Приготовление баклажанной икры

Вначале я подготавливаю все овощи: достаю их из холодильника, мою и очищаю. Яблоко надо разрезать на четыре части и удалить сердцевину. Теперь я натираю продукты на самой мелкой терке. Вначале измельчаю морковку, свеклу и яблоко, выдавливаю из них сок. Теперь приходит очередь баклажанов и картошки. Кстати, на фото у меня один клубень, но в процессе готовки я поняла, что его недостаточно, и натерла еще и другой.

Затем я как можно мельче нарезаю сладкий перец.

Теперь нужно измельчить помидоры; я делаю это с помощью мелкой терки. У меня получается томатный сок с мякотью.

Все ингредиенты, в том числе томатный сок, нужно положить в нержавеющую посуду с невысокими бортиками, например, сотейник, объемом примерно два литра (можно два с половиной). Залить холодной водой, чтобы она покрыла все продукты. Положить соль и все тщательно перемешать.

Теперь я хочу обратить внимание на один очень важный момент. В измельченном картофеле содержится много крахмала. Поэтому первые несколько минут икру, которую поставили на огонь, нужно постоянно перемешивать, иначе крахмал опускается на дно и подгорает. Два раза у меня такое произошло, но я поняла, в чем дело, и теперь знаю, что надо следить за этим процессом.
После закипания нужно кипятить икру на самом маленьком огне двадцать минут. Когда пройдет это время, надо проверить, не много ли выкипело воды, возможно, необходимо долить ее в посуду. Опять готовить икру 20 минут. В конце добавить в нее 4 столовых ложки масла. Икра полностью готова, но если там есть лишняя жидкость, то можно держать ее на огне еще минут 5-10, чтобы она испарилась. По желанию можно добавить измельченный чеснок, с ним это блюдо станет еще вкуснее. Положите его за 3-5 минут до готовности.
Если вы хотите приготовить такую икру в банках на зиму, то картошку в нее не добавляйте. Это самый новый рецепт баклажанной икры, который я недавно изобрела на своей кухне. Я постоянно экспериментирую с разным составом овощей, чтобы получать интересные вкусы. Картофель, как мне кажется, прибавляет икре очень интересное «звучание». И кстати, делает ее более сытной и калорийной. Так что в моей икре уже не 90 калорий, а немного больше.

Полезная баклажанная икра

В конце я хочу немного рассказать о пользе икры из баклажанов. Этот продукт рекомендуется употреблять в пищу людям, которые болеют гипертонией и имеют сердечные заболевания. Икра сдержит пищевые волокна, которые помогают улучшению работы кишечника; она способствует очищению организма человека от токсинов, хорошо помогает при запорах. Вещества, содержащиеся в баклажанах, улучшают состав крови.
Баклажанная икра очень хорошо сочетается по вкусу с черным хлебом. Повторите мой кулинарный эксперимент, и вы останетесь довольны результатом.

Приятного аппетита!

197 КОММЕНТАРИИ

  1. When I originally commented I seem to have clicked on the -Notify me when new
    comments are added- checkbox and now each time a comment is added I receive four emails with the same comment.
    There has to be an easy method you can remove me from
    that service? Thanks!

  2. Hi there would you mind letting me know which hosting company you’re working
    with? I’ve loaded your blog in 3 completely different internet
    browsers and I must say this blog loads a lot faster then most.
    Can you recommend a good internet hosting provider
    at a honest price? Many thanks, I appreciate it!

  3. Hi! This is kind of off topic but I need some guidance from an established blog.
    Is it very difficult to set up your own blog?
    I’m not very techincal but I can figure things out pretty quick.
    I’m thinking about setting up my own but I’m
    not sure where to begin. Do you have any points or suggestions?
    Appreciate it

  4. Howdy very nice site!! Guy .. Beautiful .. Superb ..
    I’ll bookmark your site and take the feeds additionally?

    I am satisfied to find numerous helpful info here within the put up, we’d like work out more strategies on this regard, thanks for sharing.

    . . . . .

  5. This design is spectacular! You definitely know how to
    keep a reader amused. Between your wit and your videos, I was
    almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Excellent
    job. I really enjoyed what you had to say, and more than that, how you presented
    it. Too cool!

  6. Unquestionably imagine that that you stated.

    Your favorite reason seemed to be at the web the easiest factor to remember of.
    I say to you, I definitely get irked even as other folks think
    about issues that they just do not realize about. You managed to hit the nail
    upon the highest and outlined out the whole thing with no need side effect , other people can take a signal.
    Will probably be back to get more. Thank you

  7. I love your blog.. very nice colors & theme. Did you make this website
    yourself or did you hire someone to do it for you?
    Plz answer back as I’m looking to construct my own blog and would like to know where u got this from.
    appreciate it

  8. I don’t know if it’s just me or if perhaps
    everybody else encountering problems with your website. It
    appears as if some of the written text within your content are running off the screen. Can somebody else please provide feedback and let me know if this is happening to them too?
    This could be a problem with my web browser because I’ve had this happen before.
    Kudos

  9. I was wondering if you ever thought of changing the page layout of
    your site? Its very well written; I love what youve got to say.
    But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with
    it better. Youve got an awful lot of text for only having one or two images.
    Maybe you could space it out better?

  10. Please let me know if you’re looking for a article
    author for your site. You have some really
    great articles and I believe I would be a good asset. If you ever want
    to take some of the load off, I’d really like to write some content for your blog in exchange for a link back to mine.
    Please blast me an email if interested. Cheers!

  11. What i don’t realize is actually how you are no longer actually a lot more well-favored than you may be right now.

    You’re so intelligent. You recognize thus considerably in relation to
    this subject, produced me personally imagine it from so many varied angles.
    Its like men and women don’t seem to be fascinated until it
    is one thing to do with Girl gaga! Your personal stuffs nice.
    Always take care of it up!

  12. May I just say what a comfort to uncover someone who truly knows what
    they are discussing on the web. You certainly understand how to bring an issue to light and make it important.

    A lot more people really need to read this and understand this side of your story.

    I can’t believe you’re not more popular given that
    you definitely possess the gift.

  13. certainly like your web-site but you have to take a look
    at the spelling on several of your posts. A number of
    them are rife with spelling problems and I to find it very
    bothersome to inform the truth on the other hand I’ll certainly come back again.

  14. There is a kind of love that is deeply in love, but can’t say it; there is a kind of love that obviously wants to give up, but can’t give up; there is a kind of love, knowing that it is suffering, but can’t hold back; Can’t take it back already.

  15. Some things turn around for a lifetime. I didn’t know each other at first, but finally I didn’t know each other. If love is just passing by, why bother here. Some love, had to settle each other, suddenly looking back, I can no longer tell.

  16. You actually make it seem really easy together with your presentation but
    I find this topic to be actually one thing which I feel
    I might never understand. It sort of feels too complex and very huge for me.
    I’m taking a look forward in your next post, I will try to get
    the hang of it!

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here